Uutiset

20
Hel
2018
Omakotitalon varustaminen yksittäisen sähköauton lataamiseen sopivalla latauslaitteella ei ole sähkökiukaan käyttöönottoa erikoisempi projekti. Mutta miten on varauduttava siihen, että ison kiinteistön tai pysäköintihallin latauspisteissä voi olla yhtä aikaa kymmeniä sähköautoja?
07
Hel
2018
Sähköhenkilöautojen määrä liikenteessä kasvoi ennätysvauhtia vuonna 2017: määrä oli lähes 7 200 kappaletta vuoden lopussa ja kasvua kertyi lähes 120 prosenttia.
01
Hel
2018
Tampereella on kahden vuoden ajan testattu Pohjoismaiden ensimmäistä kokonaan sähkökäyttöistä raskasta jakeluautoa. Sähköisen kuorma-auton energiatehokkuus on osoittautunut erinomaiseksi ja teknologian kehittäminen avaa kiinnostavia mahdollisuuksia suomalaiselle osaamiselle.
23
Tam
2018
Helenin kaikille avoin kaksisuuntainen latauspiste Helsingin Suvilahdessa on ensimmäinen laatuaan Euroopassa. Edelläkävijän tavoitteena on hankkia käytännön kokemusta jatkoa ajatellen: miten asiakkaat suhtautuvat maksuttomaan kaksisuuntaiseen latausmahdollisuuteen, tuleeko palautetta, ja miten auto toimii latauspisteen kanssa.

Sähköinen liikenne on globaalisti suurin teknologiamurros

Sähköinen liikenne on noussut Energia- ja Ilmastostrategiassa merkittäväksi keinoksi vähentää erilaisten haitallisten päästöjen määrää ja lisätä energiatehokkuutta. Strategian asettaman 250 000 sähköauton tavoite vuodelle 2030 on kunnianhimoinen, mutta ennustan, että se osoittautuu jälkikäteen tarkasteltuna vaatimattomaksi vaikka nykyinen 7 200 sähköajoneuvon kanta ja sen kasvuvauhti antavatkin aihetta epäilyyn.

 

Bloombergin äskettäin julkaisema arvio sähköautoista antaa hieman perspektiiviä liikenteen sähköistymisen nopeuteen. Heidän mukaansa sähköautojen osuus uusista autoista nousee 54 prosenttiin vuonna 2040 ja jo vuosina 2025 - 2029 sähköautot ovat useissa maissa edullisempia kuin polttomoottoriverrokkinsa.

 

Lue Teknologiateollisuuden sähköinen liikenne -toimialaryhmän puheenjohtajan (Matti Rae) koko kirjoitus tästä.

Sähköinen liikenne -toimialaryhmä

TOIMENPIDE-EHDOTUKSIA:

  • Vähäpäästöisyyden edistäminen työsuhdeautoilussa (kts. ehdotus tästä)

LAUSUNTOJA:

  • 2017 10 09 - Romutuspalkkio ja hankintatuki (pdf)
  • 2017 05 31 - Keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelma (pdf)
  • 2017 04 21 - Liikenteen päästövähennykset - Parlamentaarinen liikenteen rahoitusta arvioiva työryhmä (pdf)
  • 2017 04 20 - Hallituksen esitys laiksi vaihtoehtoisten polttoaineiden jakelusta (pdf)

ESITYKSIÄ:

  • Sähköautoileva Suomi - Sähköinen liikenne vaikuttaa yhteiskuntaan, energiajärjestelmään ja kuluttajan arkeen (pdf)
  • Ratkaisuja Energia- ja ilmastostrategian haasteisiin (pdf)

SÄHKÖAUTOKANTA:

  • sähköautokanta Q4 2017 (pdf)

Tutustu muihin aineistoihin tästä

Katso myös:

Akatemiaprofessori Howy Jacobs pohtii voisiko koko maailma hyötyä suomalaisesta kekseliäisyydestä samalla, kun vastataan valtaviin ympäristöhaasteisiin. Sähkömoottorit ovat muuttamassa sekä henkilöliikenteen että raskaan kaluston toimintatavat koko maailmassa.

 

Sähköautojen läpimurto oli moneen kertaan lähellä jo 1900-luvulla, mutta se on tapahtumassa vastanyt. Polttomoottori oli mullistava keksintö, mutta sen huono puoli on heikko hyötysuhde. Katso koko Suomen Tulevaisuus -sarjan dokumentti sähköisestä liikenteestä täältä »

 

Valitsisitko sähköauton?