Suurten kaupunkien bussiliikenne sähköistyy vauhdilla

19.3.2018 klo 14.32
Suurimmat suomalaiset kaupungit, pääkaupunkiseudun HSL-alue, Turku ja Tampere, sähköistävät bussiliikennettään tiiviiseen tahtiin tulevien vuosien aikana. Vilkkaimmat linjat sähköistyvät ensimmäisinä, sillä se on edullisinta myös liikennöitsijöille.

Helsingissä on tavoitteena ajaa vuoteen 2025 mennessä bussiliikenteen suoritteista 30 prosenttia sähköbusseilla. Bussien määrässä kolmasosa tarkoittaisi noin 400 bussia, mutta yksittäisten sähköbussien lukumäärä jää pienemmäksi, koska sähköbusseilla ajetaan koko päivän liikennöiviä linjoja.

Tampereella on meneillään sekä raitiotieliikenteen rakentaminen että bussiliikenteen sähköistäminen. Suunnittelupäällikkö Juha-Pekka Häyrynen Tampereen kaupungilta kertoo, että rakenteilla olevat kaksi raitiotielinjaa korvaavat 10-15 prosenttia busseista vuoteen 2021 mennessä. Noin 15 prosenttia Tampereen seudun joukkoliikenteestä sähköistyy kerralla.

Turussa kaupunkialueen vilkkain linja 1 satamasta keskustaan ja lentokentälle on kulkenut vuoden 2017 alusta kokonaan sähköisesti. Linjaa ajetaan kuudella Linkker-bussilla, jotka omistaa kaupunkiliikenteen osakeyhtiö. Turussa on sähköistetty myös perinteinen Föri-kaupunkilautta ja tämän vuoden aikana on tavoitteena tehdä päätös, edetäänkö raitiotieliikenteen rakentamisessa. Vaihtoehtona on keskusteltu myös pitkästä, sähköllä toimivasta tuplanivelbussista