Uutiset

12
Kes
2019
Sähköistyminen on liikenteelle suuri teknologiamurros, jota vastaava koettiin 1990-luvun alussa matkapuhelinverkkojen digitalisoituessa. Suomalaisesta ARP-verkosta siirryttiin pohjoismaisen NMT:n kautta globaaliin GSM-standardiin, joka räjäytti markkinat nopeaan kasvuun.
12
Kes
2019
Sähköistyminen on liikenteelle suuri teknologiamurros, jota vastaava koettiin 1990-luvun alussa matkapuhelinverkkojen digitalisoituessa. Suomalaisesta ARP-verkosta siirryttiin pohjoismaisen NMT:n kautta globaaliin GSM-standardiin, joka räjäytti markkinat nopeaan kasvuun.
29
Toukokuu
2019
Laajentunut mallivalikoima lisännyt myyntiä.
15
Hel
2019
Täyssähköautojen suppeahko mallivalikoima, hinta ja toimitusajat rajoittavat kasvua. Käytettynä maahantuotujen hybridien kauppa on kasvussa. Latauspaikkaverkosto laajenee.

Sähköinen liikenne on globaalisti suurin teknologiamurros

Sähköinen liikenne on noussut Energia- ja Ilmastostrategiassa merkittäväksi keinoksi vähentää erilaisten haitallisten päästöjen määrää ja lisätä energiatehokkuutta. Strategian asettaman 250 000 sähköauton tavoite vuodelle 2030 on kunnianhimoinen, mutta ennustan, että se osoittautuu jälkikäteen tarkasteltuna vaatimattomaksi vaikka nykyinen 13 406 sähköajoneuvon kanta antaakin aihetta epäilyyn. Reilusti yli 100%  vuosikasvu on kuitenkin vahvin osoitus  päästöttömimmän tieliikenteen suosiosta.

Bloombergin äskettäin julkaisema arvio sähköautoista antaa hieman perspektiiviä liikenteen sähköistymisen nopeuteen. Heidän mukaansa sähköautojen osuus uusista autoista nousee 54 %:iin vuonna 2040 ja jo vuosina 2025-2029 sähköautot ovat useissa maissa edullisempia kuin polttomoottoriverrokkinsa.  

 

Lue Teknologiateollisuuden sähköinen liikenne -toimialaryhmän puheenjohtajan (Matti Rae) koko kirjoitus tästä.

Sähköinen liikenne -toimialaryhmä

 

SÄHKÖISEN LIIKENTEEN KEHITYS SUOMESSA:

  • Sähköinen liikenne tilannekatsaus Q3 2019 (pdf)

LAUSUNTOJA:

  • 2018 10 11 - Sähköisen liikenteen infra talousarviossa 2019 (pdf)
  • 2018 06 04 - Puhtaiden ajoneuvojen direktiivimuutos (pdf)
  • 2018 05 23 - Sähköisen liikenteen infrastruktuurituen asetus (pdf)
  • 2018 04 03 - Sähköpyörän hankintatuki (pdf)
  • 2017 10 09 - Romutuspalkkio ja hankintatuki (pdf)

ESITYKSIÄ:

  • Nollapäästöisyyden edistäminen liikenteessä (pdf)
  • Sähköautoileva Suomi - Sähköinen liikenne vaikuttaa yhteiskuntaan, energiajärjestelmään ja kuluttajan arkeen (pdf)
  • Ratkaisuja Energia- ja ilmastostrategian haasteisiin (pdf)

Tutustu muihin aineistoihin tästä

Katso myös:

Akatemiaprofessori Howy Jacobs pohtii voisiko koko maailma hyötyä suomalaisesta kekseliäisyydestä samalla, kun vastataan valtaviin ympäristöhaasteisiin. Sähkömoottorit ovat muuttamassa sekä henkilöliikenteen että raskaan kaluston toimintatavat koko maailmassa.

 

Sähköautojen läpimurto oli moneen kertaan lähellä jo 1900-luvulla, mutta se on tapahtumassa vastanyt. Polttomoottori oli mullistava keksintö, mutta sen huono puoli on heikko hyötysuhde. Katso koko Suomen Tulevaisuus -sarjan dokumentti sähköisestä liikenteestä täältä »

 

Valitsisitko sähköauton?