arjenautoilu

Sähköautoillen.fi - uudesta verkkopalvelusta tietoa sähköautoilusta

Tänä vuonna henkilöautojen ensirekisteröinneistä arviolta 40 prosenttia on ladattavia ajoneuvoja. Sähköautot kiinnostavat suomalaisia, mutta auton ominaisuuksiin, käyttöön ja lataukseen liittyy myös epäluuloja ja jopa vääriä tietoja. Uusi Sähköautoillen.fi-tietopaketti tarjoaa asiantuntijatietoa kansantajuisesti sähköautoilusta kuluttajille, taloyhtiöille ja työnantajille.

Sähköinen liikenne ry:n aloitteesta viime talvena käynnistynyt Arjen älykäs sähköautoilu -hanke on koonnut sähkö- ja autoalan toimijoiden parhaan osaamisen yhteen pakettiin. Sähköautoiluun liittyvät moninaiset tietotarpeet liittyvät niin auton hankintaan ja käyttämiseen kuin lataamiseenkin kotona, taloyhtiössä, työpaikalla ja tien päällä.

Ladattavien autojen mallivalikoima laajenee nopeasti ja tarjolla on monenlaisiin käyttötarpeisiin soveltuvia autoja. Edullisempia pieniä ja keskikokoisia autoja tulee markkinoille, ja toisaalta tarjolla on myös malleja, jotka soveltuvat peräkärryn tai asuntovaunun vetämiseen.

Uudet mallisukupolvet ja akkujen kehittyminen parantavat entisestään autojen käyttöominaisuuksia, energiatehokkuutta ja toimintamatkaa. Kun samalla yhteiskunta edistää liikenteen sähköistymistä tuilla ja verohelpotuksilla, kiinnostus sähköautoja kohtaan lisääntyy nopeasti.

Yritysten työsuhdeautojen sähköistyessä lähivuosina on odotettavissa käytettyjen ladattavien autojen markkinan kasvua, mikä lisää kuluttajien mahdollisuuksia vaihtaa sähköautoiluun.

Arjen sähköautoiluun liittyvien aiheiden lisäksi päästöt ja kierrätettävyys herättävät kysymyksiä. Sivustolle koottiin tuoreinta saatavilla olevaa tietoa valmistuksen ja materiaalien ilmastovaikutuksista sekä käytön päästöistä.

Esimerkiksi Suomessa tyypillisesti myytävän pienen keskikokoluokan auton elinkaaripäästöt ovat alhaisimmat sähkökäyttöisenä, vaikka sähköauton tuotannossa syntyy polttomoottoriautoa enemmän päästöjä. Sähköautoilun energiatehokkuuteen, päästöihin ja myös ajokustannuksiin vaikuttavat ajotapa sekä lataukseen käytettävän sähkön alkuperä.

Arjen älykäs sähköautoilu -hankkeen päärahoittajana on Sähköturvallisuuden ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ry, ja hankkeessa on mukana kaikkiaan 32 asiantuntijaorganisaatiota. Sähköautoillen.fi-verkkosivusto julkaistaan osana Motivan kestävän kehityksen verkkopalvelua.

 

ABB Oy, Aidon Oy, ALD Automotive, Alfen Elkamo Oy, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus, Autoalan Keskusliitto ry, Autoalan Tiedotuskeskus, Autotuojat ja -teollisuus ry, EMabler Oy, Energiateollisuus ry, Ensto Building Systems, Helen, ITS Finland ry, Kempower Oy, Korkia Consulting Oy, LUT-yliopisto, LeasePlan Finland Oy, Motiva Services Oy, Onninen Oy, Parkkisähkö Oy, Plugit Finland Oy, Raecom Oy, S-ryhmä, Suomen Autokierrätys Oy, Suomen Kiinteistöliitto ry, Sähköinen liikenne ry, Tampereen yliopisto, Veho Oy Ab, Virta, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy, Tmi Vesa Linja-Aho, Wapice Oy