Asiantuntija-artikkelit

Nyt tavoitellaan osuutta globaaleista markkinoista

Uusia suomalaisia menestystarinoita rakennetaan parhaillaan ja myös uusilla toimijoilla on juuri nyt – keskellä sähköisen liikenteen suurta teknologiamurrosta – mahdollisuus tavoitella osuutta kansainvälisestä markkinasta. Suomalaisyritykset ovat jo vuosia kehittäneet teknologiaa palvelemaan globaalia liikenteen sähköistymistä ja edelläkävijät kertovat koko ajan uusista avauksista. Lue koko artikkeli.

 

Suurteholatausasemat tulevat

Akkujen suurentuessa autojen pikalatauksessa siirrytään vääjäämättä kohti yhä suurempia lataustehoja. Suurteholatausasemat (HPC, high-power charging) eivät ole utuista tulevaisuutta, vaan lähimmät ABB:n toimittamat latauspisteet löytyvät Oslon ja Tukholman tuntumasta. Lue koko artikkeli.

 

Suurten kaupunkien bussiliikenne sähköistyy vauhdilla

16.3.2018 – Suurimmat suomalaiset kaupungit, pääkaupunkiseudun HSL-alue, Turku ja Tampere, sähköistävät bussiliikennettään tiiviiseen tahtiin tulevien vuosien aikana. Vilkkaimmat linjat sähköistyvät ensimmäisinä, sillä se on edullisinta myös liikennöitsijöille. Lue koko artikkeli. 

 

Kuormanhallinta tuo älyä sähköautojen lataukseen

20.2.2018 – Omakotitalon varustaminen yksittäisen sähköauton lataamiseen sopivalla latauslaitteella ei ole sähkökiukaan käyttöönottoa erikoisempi projekti. Mutta miten on varauduttava siihen, että ison kiinteistön tai pysäköintihallin latauspisteissä voi olla yhtä aikaa kymmeniä sähköautoja? Ratkaisu on älykäs kuormanhallinta, jonka avulla valvotaan ja tarvittaessa rajoitetaan sähköautoille syötettävää tehoa kuormitustilanteen mukaan Lue koko artikkeli.

 

Sähköisen jakeluauton energiatehokkuus vakuuttaa

1.2.2018 – Tampereella on kahden vuoden ajan testattu Pohjoismaiden ensimmäistä kokonaan sähkökäyttöistä raskasta jakeluautoa. Sähköautoksi muunnetun DAF-kuorma-auton keskimääräinen energiankulutus on jäänyt reiluun kolmannekseen vastaavaan dieselversioon verrattuna eikä liikkuminen tuota päästöjä kaupunkikeskussa. Lue koko artikkeli.
 

Kaksisuuntainen lataus syrjäyttää perinteisen latauspisteen muutamassa vuodessa

23.1.2018 – Helenin kaikille avoin kaksisuuntainen latauspiste Helsingin Suvilahdessa on ensimmäinen laatuaan Euroopassa. ”Kaksisuuntainen lataus muuttaa auton sähkövarastoksi ja on omiaan käyttöpaikkaan, missä auto seisoo pitkiä aikoja paikoillaan”, kertoo Helenin sähköisen liikenteen palvelukehityksestä vastaava Juha Karppinen. ”Kun siirrytään energian syöttämiseen autojen akuista takaisin verkkoon päin, on ratkaistavana kaksi asiaa. Teknologian lisäksi on oltava palvelumalli, jolla auton käyttäjä suostuu järjestelyyn”, Enston sähköautojen latausratkaisujen tuotekehityksestä vastaava tuotekehitysjohtaja Ville Parviainen. Lue koko artikkeli. 

 

Taloyhtiön latausjärjestelmä on investointi tulevaisuuteen

9.1.2017 – Jokainen taloyhtiö on lähivuosina uuden tilanteen edessä: asukkaiden joukossa on yksi tai useampi sähköautoilija tai sähköauton hankkimista suunnitteleva. Kotipihassa pitää päästä lataamaan, mutta millainen investointi on tehtävä ja miten pitkäaikaisia valintoja nopeasti kehittyvällä alalla voi tehdä? Lue koko artikkeli. 

 

Sähköinen liikenne lisää kaupungin viihtyisyyttä

28.12.2017 – Puhtaampi ilma, hiljaisempi liikenne, liikenteen vähentyessä myös vähemmän katupölyä – siinä muutamia monista hyödyistä, joita sähköinen liikenne tuo kaupunkeihin. Helsingin kaupungin tavoitteena on sähköistää liikennettä tulevien vuosien aikana tiiviiseen tahtiin ja luoda vuoteen 2050 mennessä lähes päästötön tieliikenne. Lue koko artikkeli.

Muutos ja mahdollisuus

18.12.2017 – Sähköautot ovat automaailman tämän hetken vahvin trendi. Muutoksen taustalla ovat kestävän kehityksen tavoitteet ja pyrkimys puhtaamman energian käyttöön. Arvioiden mukaan akkujen kysyntä kasvaa erittäin nopeasti seuraavan kymmenen vuoden aikana. Yksin autoteollisuudessa akkukennojen kysynnän ennustetaan  nousevan 150–400 GWh vuoteen 2025 mennessä. Lue lisää >>

Sähköinen liikenne on mahdollisuus Suomelle

15.12.2017 – Liikenteen sähköistämistä on tutkittu Suomessa ja siihen panostetaan. Tekninen osaaminen on erityisesti raskaan liikenteen osalta niin vahvaa, että viennin kannalta Suomen mahdollisuudet ovat erinomaiset. Lue lisää >>

EU:n liikennepaketti ohjaa päästövähennyksiin

5.12.2017 – EU:n komissio julkaisi 8.11. liikennepaketin, jonka tarkoitus on tukea Pariisin ilmastosopimuksen mukaista tavoitetta vähentää CO2-päästöjä 40 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Käytännössä autovalmistajille asetetaan entistä tiukemmat päästötavoitteet ja julkiselle sektorille velvoite huomioida ajoneuvohankinnoissaan vähäpäästöisyys. Lue lisää >>

Latauksesta liiketoimintaa

17.11.2017 – Miten liiketoimintamallit muuttuvat, kun auto yhä useammin ladataan eikä tankata? Sähköautojen lataus tuo jo kansainvälistä liiketoimintaa suomalaisille yrityksille, mutta se voi tarjota myös aivan uudenlaisia mahdollisuuksia kuluttajamarkkinoilla. Asiantuntijoina James O'Neill (Ensto) ja Elias Pöyry (Virta). Lue lisää »