K-Auto

Täyssähkö nousi uusien henkilöautojen rekisteröinneissä kaikkein suosituimmaksi käyttövoimaksi

Vuonna 2023 sähköautokanta kasvoi ennätyksellisesti 69 940 sähköautolla ja päätyi 218 868 kappaleeseen (7,9 % henkilöautokannasta). Sähköautokannan kasvusta täyssähköautojen osuus oli 56 % eli 38 873 kpl. Kuluttajien valintojen seurauksena täyssähköauto nousi loppuvuodesta 2023 uusien henkilöautojen rekisteröinneissä kaikkein suosituimmaksi käyttövoimaksi. 

Täyssähköisten pakettiautojen 1 625 kpl (104 %) ja sähkökuorma-autojen 40 kpl (160 %) lisäykset ajoneuvokantaan ovat positiivisia signaaleja ammattiliikenteen sähköistymisestä. Sähköiset kaupunkibussit ovat jo valtavirtaa, vaikka kannan kasvu jäikin sähköbussien osalta aiempaa alhaisemmaksi (19 %). Sähköistyminen on lähivuosien tehokkain keino lisätä raskaamman liikenteen ja logistiikkaketjujen energiatehokkuutta ja samalla siirtymää pois fossiilisista polttoaineista.

Nollapäästöisten täyssähköautojen hankintakynnystä madaltava autoverottomuus vahvistaa suotuisaa kehitystä ja autokannan uusiutumista sähköiseksi. Täyssähköisen työsuhdeauton kevennetyn verotusarvon jatkuvuuden varmistaminen on kustannustehokkain keino kasvattaa päästötöntä vaihtoautomarkkinaa ja mahdollistaa täyssähköauton hankinta yhä useammalle täyssähköautoilua harkitsevalle. Käyttövoimaveron poisto sähkön osalta on johdonmukainen toimenpide päästöperusteisuuden vahvistamiseksi.

Täyssähköautoilulle välttämättömän suuritehoisen latausverkoston palvelutaso on pysynyt toimijoiden investointiaktiivisuuden myötä hyvällä tasolla. Suuritehoisen latausverkoston lisäksi sähköhenkilöauton hankintaan vaikuttaa merkittävästi myös kotilatauksen saatavuus. ARAn myöntämän infratuen rahoituksen jatkuminen on ensiarvoisen tärkeää suotuisan sähköautokannan kasvun varmistamiseksi. 

Lue lisää Tilannekatsauksesta Q4 2023